2012. november 5., hétfő

Fánk

A hétvégén a babgulyáshoz kellett valami harapnivaló. Lángost nem kívántuk, végül a fánkra esett a választásunk.

Fánk

40 dkg liszt
2-3 tojássárgája
5 dkg vaj
5 dkg cukor
csipetnyi só
2 dkg élesztő
1 dl tej

A 2 dkg élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. 40 dkg lisztet egy mély tálba tesszük és felfuttatott kovászt hozzáöntjük. Összekeverjük 2-3 tojássárgájával, 5 dkg vajjal, 5 dkg cukorral, csipetnyi sóval és annyi langyos tejjel, hogy a galuskatésztánál valamivel keményebb legyen. Addig verjük fakanállal, amíg hólyagos nem lesz, akkor tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük keleszteni. Ha duplájára megkelt, erősen lisztezett deszkára borítjuk és a tetejét is meglisztezve, inkább kihúzzuk, mint nyújtjuk, kb. egy ujjnyi vastagra. Lisztezett fánkszúróval, vagy egy nagyobb átmérőjű pohárral kiszaggatjuk, és meleg helyen kb. még félórát pihentetjük. Nagyon bő forró zsírban vagy olajban sütjük, előbb fedővel letakarva, majd megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük tovább, gyengébb tűzön, hogy jól átsüljön. Sütéskor a zsírba ne tegyünk sok fánkot egyszerre, mert a zsírt lehűti, azonkívül a tészta sütés közben megduzzad, és ha szorosan van, nem sül szépen. Ha megsült, lapátkanállal szedjük ki, és tegyük szitára vagy fémrácsra, hogy a zsírja lecsepegjen.
Még melegen, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Hígított, esetleg rummal ízesített barackízzel tálaljuk, de lehet csak baracklekvárral kínálni.
TIPP: Hogy könnyebb legyen a tészta, tegyünk a dagasztásnál hozzá még fél deci tejfölt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése