2012. november 2., péntek

Tiramisu kockák

Volt itthon egy felbontatlan mascarpone, de csak 250 grammos. Gondolkodtam, hogy mi legyen vele, végül ez mellett döntöttem. A visszajelzések alapján jól :)

Tiramisu kockák

A vajas tésztához:
15 dkg babapiskóta
7 dkg olvasztott, langyos vaj
1 ek instant nescafé, 2 ek meleg vízben feloldva (zaccos kávéval is működik :D)
4 ek tojáslikőr (helyettesíthető tejjel is)

A krémhez:
4 tojás
25 dkg mascarpone
1 vaníliarúd
1 dl habtejszín
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
8 dkg cukor
cukrozatlan kakaópor a tetejére

A babapiskótát robotgépben porfinomságúra őröljük, majd összekeverjük a langyos vajjal, a meleg vízben feloldott kávéporral és a tojáslikőrrel.
A kész tésztát 23x26 cm-es tepsibe egyenletes vastagságban beletapicskoljuk, és a formát negyed órára a mélyhűtőbe tesszük, ahol a vajas morzsalék gyorsan megdermed.
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), egy nagy lábasban pedig elkezdünk vizet forralni. Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojássárgájához hozzáadjuk a tejszínt, a mascarponét, a vaníliarúd kikapart belsejét, a cukor felét és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket félkemény habbá verjük, majd a maradék cukor elkeverésével kemény habot verünk. Óvatosan hozzáadjuk a tojássárgájás masszához a habot, majd előszedjük a mélyhűtőből a tepsit. A tésztára rásimítjuk a masszát.
A mascarponés krém

Egy nagyobb tepsibe öntjük az előzőleg forrásig melegített vizet, majd belehelyezzük a tepsis sütit. Fél óráig sütjük, de az utolsó 20 percben lefedjük alufóliával, hogy ne barnuljon meg a teteje.
Sütés után kivesszük a sütőből a tepsivel együtt, majd mikor teljesen kihűlt, kiemeljük a formát a tepsiből és egy kis szűrőn át megszórjuk a tetejét cukrozatlan kakaóporral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése