2012. december 21., péntek

Bejgli

Anyával múlt hétvégén bejglit sütöttünk. Persze, olyant, amiből kóstolót is kaptunk a kolléganőjétől. Finom, puha kalácsszeletek voltak diós, valamint mákos töltelékkel. Gyorsan is elkészül, mert az élesztőn kívül sütőport is tartalmaz, így keleszteni nem kell.

Bejgli

A tésztához:
fél kg rétes liszt
1 1/2 ek porcukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
csipetnyi só
40 g élesztő
2 1/2 dl langyos tej
1 dl olaj

A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
1 1/2 dl forró tej

A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg kristálycukor + fél csomag vaníliás cukor
1 1/2 dl tej

Tetejére:
tojás

A langyos tejben elkeverjük a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Ha az élesztő felhabosodott, a többi hozzávalóval mixerrel összedolgozzuk.
A cipót 4 felé osztjuk. Kisodorjuk négyzet alakúra, kb. 35x35 cm-re.
A töltelékhez valókat összekeverjük. Megvárjuk, amíg kihűl. Elfelezzük mindkét tölteléket.
Megkenjük a töltelékkel a tésztát. Feltekerjük, majd belehelyezzük a tepsibe. Tetejét tojással megkenjük és villával megszurkáljuk.
A többi cipóval is így járunk el. Egymás mellé fektetjük őket a tepsiben helyet hagyva közöttük  mert sütés közben összenőnek.
Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük a bejgliket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése