2013. január 21., hétfő

Amerikai brownie kockák

Amikor Flóra, az Ízek és élmények nevű blog háziasszonya játékot hirdetett, már tudtam, hogy benevezek. Azt kérte, hogy süssünk neki brownie-t, ami a kedvenc süteménye, és küldjük el a linket a fotóval együtt az e-mail címére.
Ahogy Stahl Judit, az ismert műsorvezető mondaná: "Ha egy csokis süteményben több a csoki, mint a liszt, az jól hangzik, ugye?" Naná, így már érthető, miért szereti annyira Flóra a brownie-t :)

De jöjjön az ínycsiklandó recept:

Amerikai brownie kockák (24 kocka)

A tésztához:
200 g étcsokoládé
130 g vaj
3 tojás
250 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
140 g rétesliszt
fél kk sütőpor
csipetnyi só

A tepsi kikenéséhez:
zsír és rétesliszt

Tetejére:
100 ml habtejszín
tetszés szerinti gyümölcs

Az étcsokoládét darabokra tördeljük és egy habüstben gőz felett felolvasztjuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd elkeverjük benne a darabokra vágott puha vajat és sűrű krémmé keverjük.
A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Összekeverjük a csokimasszával és végül belekeverjük a sütőporos átszitált lisztet is a csipetnyi sóval.
A tésztát kizsírozott, kilisztezett 25x30 cm-es tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük kb. 40 perc alatt. Ajánlom 25 percnél tűpróbával ellenőrizni a tésztát! A megsült tésztát kivesszük a tepsiből, hagyjuk kihűlni, és kockákra vágjuk.
A habtejszínt kemény habbá verjük, mindegyik kockára rakunk egy teáskanálnyit, majd gyümölccsel díszítjük.


A receptet egy szlovák hetilapból, a Chvíľka pre teba nevű folyóiratból vettem. Stahl Juditnál a liszt 20 dkg-val kevesebb volt, ő a tésztába is tett diót, a maradékot félretette a díszítéshez. Nagyobb tepsivel dolgoztam, de a mennyiség maradt, ezért mikor kivettem a sütőből, kissé lapos lett. Viccesen megjegyeztem, hogy egy nagy tábla csokoládéhoz hasonlít így :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése