2013. január 23., szerda

Szalagos farsangi fánk

Tegnap végre fánkot sütöttem :) Nagyon nehezen lehet ellenállni, ha a közösségi portálokon mindenütt visszaköszönnek a jobbnál jobb receptek, pláne, ha ezek még mutatósak is. Emlékszem, egy bizonyos faluban, ahova kolbászért járunk (kérek most mellőzni minden pikáns megjegyzést :D), szoktam vásárolni 2 darabot a házi sütésű szalagos fánkból az esti forró csokoládém mellé. Most a forró csoki elmaradt mellőle, de megpróbálkoztam itthon a sütésével. Mondhatom, nagyon finom lett, csak vigyázni kell, mert hamar sül vagyis megég!

Szalagos farsangi fánk

70 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 tojássárgája
7 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
3 dl tej
3,5 dkg élesztő
1 tk vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja (elhagyható)

A lisztet dagasztótálba tesszük, közepében fészket képezünk, beleszórjuk a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és langyos tejjel felöntjük. Ha az élesztő felhabosodott, hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól kidagasztjuk. Langyos helyen 40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát kiborítjuk, ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, kiszaggatjuk a pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral. A kiszaggatott fánkokat 30 percig pihentetjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk. A megkelt fánkokra középen ujjunkkal mélyedést fúrunk. Egy serpenyőben bő olajat hevítünk és a forró olajban a lyukas felével lefelé fedő alatt 1 percig sütjük, majd fedő nélkül is megsütjük a másik felét. A megsült fánkokat papírszalvétával letakart tányérra vagy tálra helyezzük, hogy felitassuk a forró zsiradékot. A rumnak köszönhetően nem szív magába sok olajat.
A megsült fánkok közepébe teáskanállal lekvárt rakunk, tetejét megszórhatjuk porcukorral. Tálalhatjuk lekvár helyett csokiszósszal leöntve és tejszínhabbal díszítve.




A receptet egy ismerősömtől, Fehérváry Saroltától vettem. Köszönet érte! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése