2013. március 11., hétfő

Tejszínes-csokis-diós kocka

Nőnapra készitettem ezt a süteményt. Névnapot is ünnepeltünk volna, ha az öcsém, Tamás, hazajött volna Pestről. A receptet a webcukrászdából vettem, és némi módositásokkal készitettem el.

Tejszines-csokis-diós kocka

A tésztához:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
18 dkg cukor
22,5 dkg vaj
6 tojássárgája

A töltelékhez:
8-10 ek baracklekvár
15 dkg csoki (étcsoki és főzőcsoki vegyesen, maradékok voltak)
30 dkg darált dió
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 csomag csokoládés pudingpor
fél csomag sütőpor
0,5 dl narancslikőr (nem volt itthon rumom)
3 dl tejföl
6 tojásfehérje
15 dkg nádcukor

A tejszines krémhez:
1 csomag tejszinizű pudingpor
1 csomag vaniliás pudingpor
5 dl tej
12 dkg barnacukor
2 csomag vaniliás cukor
25 dkg margarin

Tetejére:
diódarabok

A tésztához a lisztet, a sütőport és a cukrot összekeverjük, a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával összedolgozzuk. Ragacsos masszát kapunk, amit egyenletesen egy vajjal kikent, lisztezett 25x39 cm-es tepsibe nyomkodunk. A baracklekvárral megkenjük.
A töltelékhez való csokoládét lereszeljük. A dióval, a kakaóporral, a pudingporokkal és a sütőporral összeforgatjuk. A narancslikőrrel, a tejföllel összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a vége felé apránként a cukorral is összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a csokoládés-diós masszába, és a kész tölteléket a lekvárral megkent tésztára simitjuk. Előmelegitett sütőben alul-felül sütésnél 180 fokon, hőlégkeveréses sütő esetén 165 fokon    30-35 percig sütjük.
A tejszines krémhez a tejszinizű pudingport és a vaniliás pudingport 2 dl tejjel simára keverjük, majd a cukrokkal és a többi tejjel felfőzzük. A margarint kihabositjuk és a kihűlt tejszines masszához keverjük. A megsült, kihűlt tésztára kenjük.
Fél dióval diszitettem.


Az eredeti receptben 25 dkg csoki volt irva, nekem csak ennyi volt otthon. A darált dió egy részét darált háztartási keksszel is helyettesithető. Hogy ne együnk ilyen sok cukrot, ezért megpróbáltam egészségesebb alternativákat használni, habár nyirfacukor és xillit nem kapható nálunk.
Diszithetjük reszelt csokival, csokiforgáccsal is.
Köszönet érte Vass Lászlónénak, akitől a recept származik és Szabókiné Jung Andreának, a Webcukrászda alapitójának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése