2013. december 9., hétfő

Diós kelt virág

Régóta szemezgettem már a diós kelt virágokkal, csak most vettem a bátorságot, hogy elkészítsem a blogkóstoló 13. fordulójára. Bár sütöttem már Izabellától, az Abroszra való blogszerzőjétől narancsos kiflit, de szimplán megszórtam porcukorral, most viszont karácsonyi fenyőként került a diós kelt tészta a tepsire, később pedig a sütőből az asztalra. Egyébként pár perccel jöttem rá, hogy már csak két hét és itt a karácsony! Rohamosan repül az idő...

Diós kelt virág

A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
6 dkg cukor
csipetnyi só
1 csomag vaniliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 tojás
2,1 dl tej
4 dkg vaj

A töltelékhez:
16 dkg darált dió
1 ek baracklekvár
1 ek méz
2 ek cukor
0,5 dl tej

A kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek viz

A diszitéshez:
pár diószem

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Majd összekeverjük a többi hozzávalóval és a vége felé hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Jól összedolgozzuk, majd kelni hagyjuk szobahőmérsékletű helyen 1 órát.
Ezalatt elkészithetjük a tölteléket: az alapanyagokat jól összedolgozzuk, hogy kenhető legyen. Ha túl száraz, adhatunk hozzá még egy kevés tejet. Ha viszont nagyon hig lett, akkor tegyünk hozzá még darált diót vagy darált kekszet. 
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra boritjuk. Átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Gombóccá formáljuk, mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Mindegyik kör közepére 1 bő teáskanálnyi tölteléket rakunk és elkenjük.
Batyunak összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsipjük a tésztát. Ahol összecsiptük a tésztát, az kerül alulra. Sütőpapiros tepsire rakosgatjuk. 5-6 helyen bevágjuk a tetejét, úgy, hogy a közepe egyben maradjon. 20 percig pihenni hagyjuk, lekenjük a vizzel higitott tojássárgájával, majd a közepére rakunk egy fél diószemet.
Előmelegitett sütőben kb. 190 fokon 16-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.






2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, és milyen jó ötlet karácsonyfának készítve, tetszik! :)
    Örülök, hogy kaptál kedvedre valót nálam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nehéz volt a választás, de végülis sikerült :) Köszönöm a receptet és a dicséretet is!

      Törlés