2014. június 16., hétfő

Diabetikus meggydzsem és meggylekvár, valamint hagyományos meggylekvár

Meggyszezon van. Idén bőségesen termett a kertben a meggyfa, ezért nagyobb részét a leszedett gyümölcsnek elraktuk befőttnek, de idén megpróbálkoztunk a lekvár és a dzsem diabetikus, valamint hagyományos, azaz kristálycukros változatával.

Diabetikus meggydzsem/meggylekvár

700 g megmosott, átválogatott és kimagozott meggy
1 doboz Diabetikus Befőzőcukor 3:1 (700 g gyümölcshöz)

Ha dzsemet szeretnénk, akkor a meggyet ledaráljuk egy konyhai apritógép segitségével vagy egy konyhakéssel nagyjából felapritjuk. Ha viszont lekvárt szeretnénk főzni belőle, akkor a botmixer segitségét kell igénybe vennünk.
A gyümölcsöt a levével együtt lemértem, majd egy nagy edényben (vastag falú edényt válasszunk!) a diabetikusok számára ajánlott befőzőcukorral alaposan elkevertem. Állandó keverés mellett forráspontig főzzük, majd a forrástól számitva legalább 3 percig főzzük még. Állandóan keverjük. Egy kistányérra 1-2 kávéskanálnyi forró dzsemet rakunk. Ha a dzsem kihűlés után kevésbé kemény, hozzáadhatunk még 2 kávéskanálnyi Dr.Oetker citromsavat és jól elkeverjük. Az esetleges habot fakanállal leszűrjük és rögtön tölthetjük az előkészitett befőttesüvegcsékbe. Jobb, ha kisebb üvegeket használunk, mert a felbontott lekvár/dzsem még a hűtőben is hosszú állás után megpenészesedhet. A befőttesüvegeket alaposan lezárjuk a tetejükkel és 5 percig fejtetőre állitjuk.

Hagyományos, azaz kristálycukorral készitett meggylekvár

700 g megmosott, átválogatott és kimagozott meggy
1 csomag Befőzőcukor Szuper 3:1 (700 g gyümölcshöz)

A meggyet botmixer segitségével egynemű masszává turmixoltam. 
A gyümölcsöt a levével együtt lemértem, majd egy nagy edényben (vastag falú edényt válasszunk!) a befőzőcukorral alaposan elkevertem. Állandó keverés mellett forráspontig főzzük, majd a forrástól számitva legalább 5 percig főzzük még. Állandóan keverjük. Egy kistányérra 1-2 kávéskanálnyi forró dzsemet rakunk. Ha a dzsem kihűlés után kevésbé kemény, hozzáadhatunk még 2 kávéskanálnyi Dr.Oetker citromsavat és jól elkeverjük. Az esetleges habot fakanállal leszűrjük és rögtön tölthetjük az előkészitett befőttesüvegcsékbe. Jobb, ha kisebb üvegeket használunk, mert a felbontott lekvár/dzsem még a hűtőben is hosszú állás után megpenészesedhet. A befőttesüvegeket alaposan lezárjuk a tetejükkel és 5 percig fejtetőre állitjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése