2014. október 3., péntek

Krumplitócsni

Bizonyára nem kell bemutatni ezt az egyszerű ételt, amely ideális böjt idejére. Nem, én nem böjtölök, csak nagyon szeretem. Készíteni kevésbé, mert általában levet ereszt, még ha már közben sütöm is... Sütöttem már száraz serpenyőben és bő étolajban is, de bizonyosan állíthatom, hogy a legideálisabb egy kevés étolajon sütve. Mert a száraz serpenyőben nem sül meg olyan szépre és az étolajtól meg jól megszívja magát.
Sokféle neve van: tócsni, cicege, röszti, lapcsánka, krumplibaba, placki, macok és még sorolhatnám. Adhatunk hozzá cukkinit is, ez most csak krumplival készült, viszont tartalmaz nagyobb mennyiségben teljeskiőrlésű lisztet is. Ja, és magok is kerültek bele :)

Krumplitócsni

3 nyers burgonya
2 tojás
5-6 gerezd fokhagyma
1 közepes nagyságú vöröshagyma
100-150 ml tej
2 ek napraforgómag
2-3 kk szezámmag
2-3 kk lennmag
2-3 ek darált zabpehely
1-2 ek finomliszt
2-3 ek teljeskiőrlésű finomliszt
1-2 ek majoránna
ízlés szerint só
étolaj a sütéshez

Lereszeljük a meghámozott nyers burgonyát a kislyukú reszelőn. Hozzáadjuk a tojásokat, az átnyomott fokhagymagerezdeket, az aprított vöröshagymát, a magokat, a liszteket, a zabpelyhet, a sót, a majorannát, a tejet. Összekeverjük. Egy serpenyőben kevés étolajat forrósítunk, majd evőkanállal ízlés szerinti mennyiséget rakunk és mindkét oldalát megsütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése