2014. december 31., szerda

Zserbó

Régen nem gondoltam volna, hogy egy sütemény tartalmazhat élesztőt. Azt hittem, hogy a péksütik, kalácsok elengedhetetlen tartozéka lehet csak. Aztán megismerkedtem a zserbóval, a sokak által dicsőített süteménnyel, amelynek egyik összetevője az élesztő.

Zserbó

A tésztához:
55 dkg liszt
25 dkg margarin
8 dkg kristálycukor
2 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl tejföl
1 csomag sütőpor
csipetnyi só

A töltelékhez:
25 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
6-7 ek baracklekvár

A csokimázhoz:
15 dkg kristálycukor
3 ek kakaópor
3 ek víz
5 dkg vaj

Az élesztőt kb. 1 dl langyos tej és 1 kk cukor keverékében megkelesztjük.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a pici sót és a cukrot, közzékeverjük a sütőport. A közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, a tejfölt, majd hozzáadjuk a már megkelt élesztőt és közepes keménységű tésztát gyúrunk.
4 kis cipót formálunk belőle. Kinyújtjuk és kizsírozott tepsibe simítjuk. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a dió és a cukor keverékével, majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt ismét megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a dió és a cukor keverékével, majd ugyanezt a műveletet harmadszor is megismételjük. Előmelegített sütőben mérsékelt tűzön megsütjük.
Sülés után rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, csokimázzal vonjuk be.
Keskeny, hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
A csokimáz elkészítése:

A cukrot a vízzel tűzre tesszük és addig főzzük, amíg a habját elfőtte. (Ez mindössze 2-3 perc.) Ekkor a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaót, egyet forralunk rajta és levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a vajat és a kihűlt tésztára simítjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése