2015. február 24., kedd

Kardamom keksz

Adventi időszakban készítettem még. Bár melaszt nem sikerült beszereznem, ami bioboltokban kapható, de kiváltható barnacukorral. Sajnos, az is elfogyott még karácsony előtt, ezért csak kristálycukorral készült, ami keményebbé tette, hiszen alig tartalmazott folyékony alapanyagot. Kihűlés után rögtön megkeményedett. Angie szerint mézzel helyettesíthető a melasz, bár jellegzetes íze van.

Kardamom keksz

250 g finomliszt
100 ml melasz (elhagyható vagy barnacukorral helyettesíthető)
125 g vaj
80 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 lapos tk kardamom
2 tk sütőpor

Egy tálban habosra keverjük a vajat a melasszal és a kétfajta cukorral. Hozzáadjuk a sütőporral és a kardamommal elkevert lisztet. Kézzel egynemű tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztából kisebb golyókat formálunk, gyengéden lelapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk egymástól messze. Kb. 14 percig sütjük.
Habár a sütőből kivéve lágynak tűnhetnek, de aztán megkeményednek, tehát ennyi idő elég a sütéshez.




1 megjegyzés: